Burgery i dania rodem z Dzikiego Zachodu zapełnią stoły podczas II Letniej Biesiady Country w przygodzickim Góreczniku już 27 sierpnia. Specjalne menu na imprezę stworzą szef kuchni restauracji Wigwam  Roman Wegnerowicz  oraz Mistrz Europy  w barbecue i wicemistrz Polski w grillowaniu Artur Musztyfaga. Mieliśmy dla Państwa dwa podwójne zaproszenia na to wydarzenie! Wyniki poniżej.


Burza mózgów i wytężanie kulinarnej wyobraźni – mistrzowie kuchni planują specjalne menu na II Letnią Biesiadę Country w restauracji Wigwam w Przygodzicach. Mięsna uczta, jak mówią, musi być godna prawdziwych twardzieli.

Na rusztach i talerzach królowały będą hamburgery i wołowe mięso, a także żeberka, antrykoty czy steki Na Biesiadę może przyjść każdy, kto chce dowiedzieć się w czym tkwi sekret prawdziwego, amerykańskiego burgera i kuchni rodem z Texasu.

Letnia Biesiada Country to także moc innych atrakcji. Dla fanów muzyki country zagra zespół „Drink Bar”, całość imprezy tematycznie będzie łączyć się z Dzikim Zachodem, mile widziane są także kowbojskie stroje.

U nas mogli Państwo zdobyć jedno z dwóch podwójnych zaproszeń na to wydarzenie. Wystarczy napisać do nas maila, w którym znalazła się odpowiedź na pytanie:

- Za co lubisz amerykańską kuchnię?

Zaproszenia otrzymują:

Łukasz Wnuk:

Mówiąc amerykańska kuchnia każdy ma na myśli hot-dogi, frytki, colę i ciastka. Tak naprawdę Ameryka(USA) to olbrzymi kraj podzielony na stany, z których każdy słynie z jakiejś innej ciekawej potrawy nie koniecznie niezdrowej (jak te ze znanych wszystkim sieciówek).Każdy stan ma do zaoferowania coś innego i wyjątkowego, co akurat w danym regionie jest dostępne np. słynny wędzony łosoś z Alaski o walorach smakowych i kulinarnych niedostępnych w innych regionach świata. Dla mnie osobiście najciekawszym kulinarnie i nie tylko stanem jest Teksas. Teksas oferuje nam oczywiście wołowinę od bydła wolno dorastającego na dzikich nie kończących się wręcz pastwiskach. Wołowinę zwłaszcza takiej jakości uważam osobiście za najzdrowszą i najsmaczniejszą w diecie człowieka, a wrzucona na ruszt to po prostu mistrzostwo świata. Odpowiadając w dwóch słowach za co lubię amerykańską kuchnie odpowiem: za wołowinę.

Dawid Nowak:

Lubię kuchnię amerykańską, ponieważ różnorodność smaków jest niczym kulinarna wyprawa na Dziki Zachód. Potrafi oczarować zarówno krwistym stekiem, jak i soczystym hamburgerem. Kuchnia ta jest mieszanką ostrego smaku z lekką nutą delikatności i właśnie to w niej lubię, że każdy kęs to podróż w nieznane, która potrafi zaskoczyć, a jej smak na długo pozostaje w pamięci.